Na většinu textu na tomto blogu se vztahuje můj copyright takže kopírujte pouze s uvedením zdroje.
On text is this blog applies my copyright, so you can copy only with presenation of source.

UPOZORNĚNÍ: Na tomto blogu vám hrozí nebezpečí nakažení nemocí FIS a taky možná konvertace k Hermannismu.
Fotka: U,u

Únor 2014

Videa / Videos

18. února 2014 v 9:18 | Bonnie |  Pariisin Kevät
Ahojky. Trošku pozdě, ale přece vkládám Live videa od Pariisin Kevät, dvě (Mielikuvituksen tuotetta, Odotus) z Nova Stage a jedno (Odotus) z Luomustudio. To video z Luomustudia je ze začátku kapku rozmázlé, ale nebojte zakrátko se to srovná.

Hi! Little bit late, but finally I post some live videos by Pariisin Kevät, two from Nova Stage and one from Luomustudio. The video from Luomustudio is at the beginning little blurry, but it will be better after few times.

Nova Stage


Luomustudio


České testy pro procvičení finštiny

17. února 2014 v 16:55 | Bonnie
Ahojky. Jak už víte pokouším se učit finsky. A vrámci procvičení se mi podařilo najít na stránce testy.nanic.cz nějaké testy.


Uvádím jen několik testů pro příklad.
Protože jsou testy v češtině, má tento článek jen českou verzi.

Víte taky o nějakých stránkách či testech pro procvičení finštiny?, budu ráda když se o ně podělíte v komentářích. :)

http://4.bp.blogspot.com/-Nc8p5QEFdbU/TcRjwCEuvQI/AAAAAAAAByo/g5ZsAn0pv8Y/s1600/Leijonat.bmp

Happy Heartagram and Gas B-Day

8. února 2014 v 16:39 | Bonnie |  HIM ♥♥♥
Ahoky, dneska má narozeninky náš skvělý bubeník - Gas Lipstick (Mika Karppinen). Takže mu přejeme vše nej a další krásně znějící rok. Jenže dnešek je o trošku výjmečnější, protože na něj taky připadá Internacionl Heartagram Day (mezinárodní den heartagramu). Taže to pěkně oslavte s nějakou vaší oblíbenou písničkou :)
http://www.freewebs.com/bloodaddiction666/Gas%20Lipstick.bmp
Hi! Today have our great drummer - Gas Lipstick (Mika Karppinen) - B.day. We wish him all the best and next great year. But today is more than one thing to celebration, cause Internacionl Heartagram Day is 8.2 (today), too. So celebrate this day with your favourite song :)
HIM black and red heartagram photo HIMblackheartagram.jpg

Rauneberg's Day

6. února 2014 v 17:00 | Bonnie |  Finsko ♥♥♥ Finland
Ahojky! Včera byl ve Finsku Raunebergův den, jelikož nestíh píšu o něm teprv dnes. Doufám, že se nezlobíte.

Hi! Yesterday was Runeberg's day, cuse i haven't time write this post until now. I hope, you don't worry.

Johan Ludvig Runeberg

* 5. února 1804 Pietarsaari / * 5. february 1804 Pietarsaari
† 6. května 1877 Porvoo / † 6. may 1877 Porvoo

Je slavný finsko-švédský básník. Jeho báseň Maamme (Naše zem) se stala finskou hymnou. Napsal také Fänrik Ståls sägner (Příběhy praporučíka Ståla) po Kalevale považovaná za největší epickou báseň.

He is a famous finnish-swedish poet. His poem Maamme (Our country) was became finnish athem. He wrote Fänrik Ståls sägner (Příběhy praporučíka Ståla), which is regarded as biggest epic poem after Kalevala.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/J-L-Runeberg-1948.jpg


Na jeho den je ve finsku tradiční péc Runebergův dortík, osobně jsem se o něj ještě nepokoušela. Ale recept už mám takže ho napíšu i pro vás. Zdroj receptu

On his day is traditional bake a Runberg's cake, yet i don't try to bake it. But I have a recipe and i will write it for you. Source of recipe

http://4.bp.blogspot.com/_DwkZN4bKiKw/SY3wW9_FJoI/AAAAAAAAAuo/OkD5XIDuMos/s576/helmikuu09%2B113.jpg

Runebergin torttu

Na těsto:
2 hrnky hladké mouky (240g)
1 hrnek mletých zázvorových sušenek (125g)
3/4 hrnku jemně mletých mandlí (60g)
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička sody
1 lžička soli
1 1/2 - 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
1 lžička mletého kardamonu
1/2 hrnku plnotučného mléka
1/2 hrnku šťávy z pomeranče
1 lžička madlového aroma
1 hrnek másla (226g)
1/2 hrnku cukru krystal
1 hrnek hnědého cukru
2 lžíce tmavé melasy
3 vejce, pokojové teploty

1. Troubu předehřejme na 180°C. Formičky vytřeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
2. V míse smícháme mouku, mleté sušenky, mleté mandle, prášek do pečiva, sodu, sůl a strouhanou pomerančovou kůru.
3. V další, menší, míse smícháme mléko, pomerančovou šťávu a mandlové aroma.
4. Do mísy na šlehání dáme máslo a oba cukry. Šleháme na střední rychlost cca 4-5 minut. Poté přidáme melasu a šleháme dokud se hmota hezky nespojí.
5. Do máslové směsi přišleháme vajíčka, hezky jedno po druhém a vždy dobře prošleháme.
6. Postupně přidáme sypkou a tekutou směs z bodu č. 2 a 3. Začneme přidáním suché směsi, pak následuje tekutá, pak opět suchá, pak tekutá. Šleháme dokud nebude hmota dobře spojená.
7. Pomocí lžiček nandáme těsto do 3/4 formiček a povrch uhladíme.
8. Dáme péct na 10-15 minut. Když dortík propíchneme špejlí a po vytažení se na ní těsto nelepí, je dortík upečený. Vyndáme je z trouby a necháme 10 minut vychladnout.

Zatímco se dortíky chladí, připravíme sirup:
1 hrnek cukru krystal
1/2 hrnku vody
2 polévkové lžíce rumu
1. V kastrůlku smícháme vodu s cukrem a zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
2. Přidáme alkohol a promícháme.
3. Dortíčky vyndané z formy propícháme špejlí a pomocí mašlovačky je pokapeme sirupem.
Malinová poleva:
1 hrnek mražených malin (cca 200g)
4 polévkové lžíce cukru krystal
šťáva z půlky citronu
1/2 lžičky kukuřičného škrobu
1. V kastrůlku zahřejeme maliny dokud nezačnou pouštět šťávu.
2. Přidáme citronovou šťávu, cukr a škrob.
3. Za stálého míchání přivedeme k varu a mícháme, dokud maliny nebudou rozmělněné a hmota začne tuhnout, cca 5 minut.
4. Odstraníme z tepla a necháme vychladit.

Cukrová poleva:
1/2 hrnku moučkového cukru
1 polévková lžíce mléka
1/4 lžičky mandlového aroma
1. Smícháme cukr s mlékem a aromatem. Mícháme dokud nebude mít konzistenci tužší polevy (jako na zdobení perníčků).
2. Dáme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou. Hned použijeme.

Finální "sestavení" dortíku:
1. Pomocí nože nebo malého kulatého vykrajovátka uděláme do každého dortíku díru, cca 1 cm hlubokou.
2. Mašlovačkou naneseme na vydlabanou díru sirup.
3. Díru naplníme malinovou polevou.
4. Kolem malin uděláme kroužek z připravené cukrové polevy.
http://farm1.staticflickr.com/154/379710273_04ef4ecaca_o.jpg


for cakes:
2 cups AP flour
1 cup finely ground ginger snaps
3/4 cup finely ground almonds
(to grind almonds, put almonds and ginger snaps in food processor at the same time.)
1 tspn baking powder
1 tspn baking soda
1 tspn salt
1 1/2 - 2 tspn freshly grated orange zest
1 tspn ground cardamom
1/2 cup whole milk
1/2 cup freshly squeezed orange juice
1 tspn almond extract
1 cup butter
1/2 cup sugar
1 cup dark brown sugar
2 Tbspn molasses
3 eggs, at room temp

1. Preheat oven to 350 degrees F. Oil and flour the 3x3 cake rings and set on a silpat or parchment-lined baking sheet. Set aside.
2. In a large bowl, combine flour, ground ginger snaps, ground almonds, baking powder, baking soda, salt, orange zest, and cardamom. Whisk to mix. Set aside.
3. In a measuring cup, stir and combine milk, orange juice, and almond extract. Set aside.
4. Place butter, sugar, and brown sugar in a mixing bowl. Cream on medium low for about 4-5 minutes.
5. Add molasses to the butter mixture and cream until fully incorporated. Make sure to scrap down the sides if necessary.
6. Add eggs one at a time to the butter mixture, mixing thoroughly to incorporate each egg between each addition.
7. Gradually add the dry ingredients (flour mix) and wet ingredients (milk mix) to the butter in three stages--dry followed by wet followed by dry followed by wet, etc. Mix until thoroughly combined.
8. Spoon batter into cake molds until about 3/4 of the way full, being careful not to touch the exposed sides with batter. Tap the baking sheet lightly on the counter to get rid of any large air pockets. Use a small spatula or a spoon to smooth the tops of the batter.
9. Bake for 25-35 minutes (shorter if you have smaller ring molds) until a toothpick removed from the center of the cake comes out clean. Remove from oven and let cool for 10-15 minutes before removing from molds. Then glaze with...

for rum syrup:
1 cup sugar

1/2 cup water
2 Tbspn rum or cognac

1. While the cakes are baking, make the syrup. Place sugar and water in a heat-proof measuring glass.
2. Heat the sugar and water in the microwave on high for a minute and a half. Stir until sugar is dissolved.
(or, Heat in a pot on the stovetop until sugar dissolves.)
3. Add alcohol and stir into the syrup.
4. When the cakes are unmolded, poke the tops with a few small holes. Use a pastry brush to brush the syrup on the tops and sides of the cakes.

for raspberry topping:
1 cup frozen raspberries

4 Tbspn sugar
juice of 1/2 lemon
1/2 tspn cornstarch, sifted

1. In a nonreactive saucepan, saute raspberries on medium high until they begin to release their juices.
2. Add the lemon juice, sugar, and sifted cornstarch, to the raspberries, making sure to whisk to combine the cornstarch.
3. Stirring constantly, bring the contents to a boil and simmer until the raspberries have reduced and are slightly thickened, about 5 minutes.
4. Remove from heat and let cool. Set aside.

for icing:
1/2 cup powdered sugar

1/2 Tbpsn milk
1/4 tspn almond extract

1. Combine powdered sugar with milk and almond extract. Mix well until a thick icing forms.
2. Spoon icing into a squeeze bottle or piping bag fitted with round tip. Use immediately.

Assembly:
1. Use a sharp knife and cut a shallow cone out of the top of each cake, like filling a cupcake, but make a very shallow cut, about a centimeter in from the edge. Scoop out the cone piece.

2. Using a pastry brush, brush more syrup in the cut-out hole.
3. Fill the hole with raspberry topping, about 2 tablespoons per hole.
4. Use the prepared icing in the piping bag to pipe a generous circle of icing around the raspberry topping.


Ville Valo kisssmile Laurikiss Lauri Aki smile cute
http://images.clipartlogo.com/files/ss/original/101/101942476/vector-finland-flag-heart.jpg